Nye endringer i Champions League betyr at forskjellen mellom de beste og nest beste blir bare større. De små fotballnasjonene får ikke gjort noe med de nye reglene og må derfor bare tilpasse seg det eliten gjør. Kvaliteten og økonomien mellom de store ligaene og de mindre ligaene er enorme. Rosenborg som vant den norske serien i fjor og som kom til Europaligaen tjente over 300 millioner i 2017, mens Alexis Sanches tjener 260 millioner kr i året for Man United.

Den norske serien er rangert som nummer 25 på UEFAS ligaranking. Det betyr at Rosenborg må gjennom fire kvalifiseringsrunder for å nå gruppespillet i Champions League. Klubber som kvalifiserer til Champions League får rundt 250 millioner kroner. De nye reglene betyr at 34 lag skal kjempe om 6 plasser, altså sjansen for norsk deltagelse i Champions League er liten. Interessen for norsk fotball er liten og det er ikke mye penger å hente på TV-rettigheter, sammenlignet med de største ligaene. Derfor mener jeg at norske klubber har to muligheter for å tjene inn penger.

1. Klubbeiere og forbund som gjør norsk fotball bedre ved å bidra med økonomiske midler på høyde med konkurrentene. Deretter bruker norske klubber disse pengene godt og klarer å kvalifisere til Champions League. Sjansen for at dette skjer er veldig liten og bruker derfor ikke mer tid på dette punktet

2. Satse på spillerutvikling og deretter selge unge spillere til bedre ligaer. En systematisk satsing på spillerutvikling fra tidlig alder hvor hensikten er å utvikle hele spilleren (fysisk, psykisk, teknisk osv). Ved å selge unge spillere mellom 16-20 år til større ligaer som deltar i Champions League hvert år kan gi norske klubber økonomisk inntekt, slik at de kan utvikle enda flere spillere og uligens kjøpe bedre spillere. På denne måten kan sjansen for å kvalifisere til Champions League eller Europaligaen bli større. NTF og NFF kan støtte de klubbene som driver med god spillerutvikling med kompetanse og økonomi. På denne måten vil få norske spillere i de største ligaene som spiller fast. Dette kan føre til at vi får et bedre landslag som harstørre sjanser for å komme til EM og VM.

Nils Johan Semb sa i oppsummering av 2017 det er en bra utvikling i Norge, men samtidig tøff konkurranse med mange andre land som utvikler seg parallelt med oss. Vi må hele tiden ta steg i spillerutviklingen”. For at norsk toppfotball både på herre og kvinnesiden skal bli bedre må vi spille med og mot de beste. Det betyr at vi må ha spillere som spiller i europeiske turneringer og ligaer. Om de spiller for en klubb fra England, Spania, Tyskland eller Frankrike er det samme, så lenge får spille mye for klubbene sine.

Kilder

http://www.uefa.com/uefachampionsleague/news/newsid=2499801.html#/

https://www.vg.no/sport/fotball/champions-league/kommentator-tror-rosenborg-aldri-kommer-til-champions-league-igjen/a/24100867/

https://www.fotball.no/tema/nff-nyheter/2017/semb-oppsummerer-fotballaret/

https://www.tv2.no/a/9620766/

https://www.vg.no/sport/fotball/i/ng0KmB/solbakken-om-nye-champions-league-vi-er-ikke-glade-for-dette

http://www.rbnett.no/ntb/sport/2018/02/08/RBK-håvet-inn-138-millioner-mer-enn-budsjettert-16053087.ece

Abdir Abdirahman
http://www.fotballcoach.no